BALCIC, Jean Al. Steriadi

Home / BALCIC, Jean Al. Steriadi

 

BALCIC, Jean Al. Steriadi

Ulei pe carton, 50/55 cm

Lucrarea a făcut parte din colecţia Avramescu.

Expoziția „Pictori comentați de Petre Oprea cu lucrări din colecții particulare”, Muzeul Colecțiilor de Artă, București, 2018 (cat. p. 75)

Balcicul, teritoriu românesc între 1913-1940, a fost un punct de atracție unic și un subiect preferat pentru pictorii români, fascinați de peisajul armonios, cu o paletă cromatică specifică, impusă de coastele albicioase de calcar, presărate de vegetație, așezate între albastrul cerului și cel al mării.

Jean Al. Steriadi (1880-1956), unul dintre cei mai importanţi pictori și graficieni români, s-a format ca artist la București, München și Paris. În pictură, a practicat un impresionism cu note personale. Acesta este completat, în lucrarea de faţă, de o abordare compozițională inedită, în care cerul primește un spațiu extrem de redus, compoziţia fiind dominată de desfășurarea în profunzime a dealurilor, în reliefuri construite de armoniile cromatice subtile, cu nuanțe și tonuri delicate de griuri animate de roz, bleu și verde. Accente grafice discrete subliniază volumele și elementele de detaliu ale peisajului, fixând dansul tușelor.