INTERIOR LA VIFORÂTA, Gheorghe Petrașcu (1924)

Home / INTERIOR LA VIFORÂTA, Gheorghe Petrașcu (1924)

 

INTERIOR LA VIFORÂTA, Gheorghe Petrașcu (1924)

Ulei pe lemn, 30/37 cm., semnat și datat dreapta jos, 1924

Expoziția „Pictori comentați de Petre Oprea cu lucrări din colecții particulare”, Muzeul Colecțiilor de Artă, București, 2018 (cat. p. 59)

În pictura lui Gheorghe Petrașcu (1872-1949), apreciat unanim de critică și public ca unul dintre cei mai mari trei pictori români moderni (alături de Nicolae Tonitza și Theodor Pallady), interiorul camerei de oaspeți de la mănăstirea dâmbovițeană Viforâta este un motiv recurent, în special în creația din anii ’20-30. Numeroase reluări ale acestui motiv plastic și-au găsit locul în colecții muzeale și private, formând un grup aparte în opera lui definită de preferința egală pentru peisaj, interiorul de atelier și natura statică. O variantă aproape identică celei de față, și datând din 1932, se păstrează în colecția Muzeului de Artă din Constanța.

Maniera proprie lui Petrașcu, cu o paletă cromatică dominată de ocru brun, griuri colorate, alb și negru, dispuse în suprafețe ample, animate de accente roșii și verzi, constă mai ales în calitatea împăstată, tactilă a picturii, în care volumele sunt construite adesea din tușe modulate de culori închise, iar suprafețele se diferențiază în texturi marcate de voluptatea pastei picturale. Colțul camerei de oaspeți de la Viforâta devine, ca și colțurile de atelier pictate de Petrașcu, un pretext pentru o veritabilă desfășurare de forță plastică.

Această operă de artă nu mai este disponibilă.

Dacă doriți una similară, de același autor sau de alții, vă invităm să ne contactați. Vă putem pune la dispoziție un amplu portofoliu de alternative.