PEISAJ DOBROGEAN, Iosif Iser

Home / PEISAJ DOBROGEAN, Iosif Iser

 

PEISAJ DOBROGEAN, Iosif Iser

Ulei pe pânză, 49/62 cm., semnat stânga jos

Expoziția „Pictori comentați de Petre Oprea cu lucrări din colecții particulare”, Muzeul Colecțiilor de Artă, București, 2018 (cat. p. 37)

Una dintre cele mai importante figuri ale Expresionismului românesc, Iosif Iser s-a consacrat, ca pictor, în special cu abordarea lui orientalizantă, atât în compozițiile dedicate personajului recurent al odaliscei, cât și în peisaj sau portret, în care revine adesea la lumea și personajele satului tătar din Dobrogea.

Același univers îi furnizează și peisajul de față, în care patru personaje în costum oriental, dintre care unul călare pe un măgar, sunt reprezentate pe un drum de costișă. Centrul vizual al compoziției este dominat de un arbore impunător, contorsionat. Linia orizontului împarte compoziția în zone aproximativ egale, definite de un contrast cromatic puternic: cerul este redat în nuanțe de albastru și violet, iar peisajul în tușe de ocru, oranj și verde. Planul apropiat, închis de vegetație, domină atenția, depărtarea redată în perspectivă atmosferică fiind abia sugerată. Siluetele umane se mișcă, astfel, pe o scenă naturală pe care o locuiesc discret.