Set de șase suporturi pentru pahare, stil Art Nouveau

Home / Set de șase suporturi pentru pahare, stil Art Nouveau

 

Set de șase suporturi pentru pahare, stil Art Nouveau

Manufactură WMF, alpaca argintată

8 cm. înălțime, 7 cm. diametru la buză

Suporturi pentru pahare în stilul Art Nouveau, stil în care manufactura WMF a avut prima sa perioadă de glorie ca producător de obiecte de artă decorativă din metal argintat, la finalul secolului XIX și începutul secolului XX. Corpurile evazate ale suporturilor sunt alcătuite dintr-o rețea ondulată de frunze, de tipul coup de foudre, estetică specifică stilului Art Nouveau, cunoscut pentru predilecția pentru stilizări fluide de elemente vegetale. Astfel de motive se îmbină, de regulă, cu siluete sau figuri de personaje feminine – aici, câte două capete de femeie adormită pe buza fiecărei piese.

Suporturile pentru pahare de ceai au apărut odată cu pătrunderea culturii servirii ceaiului în Rusia, în secolul XVIII, ele oferind un dublu avantaj: posibilitatea de a servi ceaiul foarte fierbinte, și o stabilitate crescută a recipientului. Ele au devenit repede, ca toate celelalte instrumente asociate culturii ceaiului în toate părțile lumii, adevărate opere de artă decorativă, în pas cu stilurile favorite ale fiecărei epoci. Stilul Art Nouveau a dominat producția manufacturii germane WMF la finalul secolului XIX și în primele decenii ale secolului XX.

WMF (acronimul numelui fabricii Württembergische Metallwarenfabrik), fondată în 1880 la Geislingen an der Steige, în Germania, s-a consacrat repede după înființare ca manufactură de vârf în domeniul obiectelor argintate, de la cele de uz curent și până la reproduceri de opere de artă din metal. WMF este și în prezent una dintre cele mai cunoscute firme în domeniu, reușind să țină pasul cu cerințele tehnice și stilistice contemporane.