PORTRETUL LUI I. C. BRĂTIANU, Ion Jalea (1926)

Home / PORTRETUL LUI I. C. BRĂTIANU, Ion Jalea (1926)

 

PORTRETUL LUI I. C. BRĂTIANU, Ion Jalea (1926)

Bronz patinat, 21 cm. înălțime / 15 lățime / 9 cm. adâncime, semnat și datat 1926

Există mai multe variante ale acestei lucrări, una din ele, din același an, în colecția Muzeului Național Cotroceni.

Portret bust al unuia dintre cei mai importanți oameni politici români ai modernității, I. C. Brătianu, realizat în manieră tipică portretisticii de tradiție academistă, care a continuat să fie preferată și în modernitate, datorită realismului reprezentării și soluțiilor de compoziție clasice.

Ion Jalea (1887-1983) a fost apreciat ca sculptor modern, și în special ca portretist și autor de monumente publice. Elev al lui Dimitrie Paciurea la Academia de arte Frumoase din București, și al lui Antoine Bourdelle la Paris, a reușit, în ciuda pierderii mâinii stângi în luptă în primul Război Mondial, să se impună aprecierii publicului cu un stil personal, caracterizat de realismul așteptat în portretistică, și de volume stilizate geometrizant ale siluetei umane, cu accent pe forță epică, în compozițiile alegorice sau istoric-mitologice.

 

Această piesă nu mai este disponibilă, însă dacă vă doriți una similară, vă rugăm să ne contactați. Avem un portofoliu mult mai amplu decât cel ilustrat pe site, și vă putem ajuta să vă îmbogățiți colecția sau să dăruiți opera de artă perfectă pentru orice gust și buget.