PORTRET, Constantin Artachino

Home / PORTRET, Constantin Artachino

 

PORTRET, Constantin Artachino

Ulei pe pânză, 70/50 cm., semnat dreapta jos

Expoziția „Pictori comentați de Petre Oprea cu lucrări din colecții particulare”, Muzeul Colecțiilor de Artă, București, 2018 (cat. p. 7)

Pictor de succes în special la finalul secolului XIX și începutul secolului XX, Constantin Artachino (1870-1954) s-a format la București și Paris, însă a căutat contexte variate, în călătorii la Veneția, Milano, Londra și Constantinopol. Membru fondator al Societății Ileana și al Tinerimii Artistice, a fost profesor la Școlile de Belle Arte din Iași și București. S-a afirmat în special ca portretist și peisagist, într-o viziune academistă ușor modernizată, cu o paletă dominată de tonuri calde de ocru, cu tușe versatile – când minuțioase, când aplicate cu pensule late și gesturi rapide.

Portretul l-a preocupat constant, galeria sa de personaje fiind dominată de figuri din lumea satului românesc sau tătar. Rare sunt personajele urbane, așa cum este cazul portretului de față, în care figura cu expresie senină, luminată cald, se detașează net, atât tonal, cât și cromatic, pe fondul tapetului albastru cu motive florale brune.

Această piesă nu mai este disponibilă, însă dacă vă doriți una similară, vă rugăm să ne contactați. Avem un portofoliu mult mai amplu decât cel ilustrat pe site, și vă putem ajuta să vă îmbogățiți colecția sau să dăruiți opera de artă perfectă pentru orice gust și buget.