LOIN DU MONDE, Henri Émile Allouard

Home / LOIN DU MONDE, Henri Émile Allouard

 

LOIN DU MONDE, Henri Émile Allouard

Bronz, 72 cm. înălțime

Reducţie de autor a originalului din marmură din 1894, din colecţia muzeului Camille Claudel din Nogent sur Seine. Semnată pe soclu. Turnătoria Thiébaut Frères Paris, Fumière et Gavignot (1898-1905).

Siluetă din bronz figură întreagă, reprezentând un personaj feminin în robă monahală, ținând în mâini o carte. Personajul este identificat cu Héloïse, călugărița și abatesa franceză din secolul XI, cunoscută mai ales pentru corespondența ei sclipitoare și afectuoasă cu călugărul teolog scolastic Pierre Abélard. Postura hieratică a femeii și capul înclinat, cu expresia dominată de un zâmbet calm, subliniază referința sacră, umanizând-o, în același timp.

Henri Émile Allouard, născut la 11 iulie 1844 și decedat la 11 august 1929 la Paris, a fost un pictor și sculptor pregătit sub îndrumarea lui Alexandre Schoenewerk și Eugène-Louis Lequesne. A expus la Saloanele Artiștilor Francezi în perioada 1865-1928, iar din 1889 a făcut parte din juriul secției de sculptură și arte decorative la Salon. În același an, a participat pentru prima oară la Expoziția Universală, fiind medaliat cu aur în 1900. Consacrat îndeosebi ca sculptor, îi este specifică o viziune neo-barocă și o tehnică eclectică – atât în bronz, cât și în combinații de marmuri policrome, terracotta, metalele prețioase și fildeș. Sculpturile lui se regăsesc în marile muzee franceze, inclusiv în Musée d’Orsay, precum și la théatre de l’Odéon și Place du Panthéon. Picturi murale realizate de el se găsesc în Paris (Hôtel de Ville, Opéra Garnier, Panthéon).

Thiébaut Frères din Paris a fost una dintre cele mai vechi turnătorii artistice din Franța, fondată în 1775 ca fabrică de cilindri pentru imprimerie textilă. Turnătoria de artă devine activitatea principală a firmei din 1851, colaborând cu toți marii sculptori francezi ai vremii pentru turnarea operelor acestora: David d’Angers, Carpeaux, Carrier-Belleuse, Dubois și alții. Realizările tehnice ale turnătoriei au primit numeroase premii, iar opere turnate aici se regăsesc în întreaga Franță, având o prezență deosebit de pregnantă în Paris (fântâna Saint-Michel, coloana Vendôme). Marca „Thiébaut frères, Fumière et Gavignot” plasează turnarea bronzului „Loin du Monde” în perioada 1898-1905, deci foarte curând după realizarea originalului din marmură din colecția Muzeului Camille Claudel din Nogent sur Seine (1894).

 

Această piesă nu mai este disponibilă, însă dacă vă doriți una similară, vă rugăm să ne contactați. Avem un portofoliu mult mai amplu decât cel ilustrat pe site, și vă putem ajuta să vă îmbogățiți colecția sau să dăruiți opera de artă perfectă pentru orice gust și buget.