LA TERASĂ, Ipolit Strâmbu (1920)

Home / LA TERASĂ, Ipolit Strâmbu (1920)

 

LA TERASĂ, Ipolit Strâmbu (1920)

Ulei pe carton, 50/60 cm., semnat și datat stânga jos, 1920

Expoziția „Pictori comentați de Petre Oprea cu lucrări din colecții particulare”, Muzeul Colecțiilor de Artă, București, 2018 (cat. p. 79)

Ipolit Strâmbu(lescu) (1871-1934) a fost apreciat în special ca pictor de scene de gen și portretist, datorită preocupării pentru surprinderea efectelor de lumină, atât naturală, cât și artificială, asupra formelor. Fără să devină vreodată impresionist, el construiește din tușe ample, completate de accente liniare și blicuri colorate, siluete și volume solide, pe care lumina aleargă vioi. Factura modernă pentru începutul secolului XX a picturii sale i-a adus aprecierea publicului și a confraților de breaslă, concretizată în activitatea pedagogică și în calitatea de membru fondator al celei mai importante grupări a artei moderne românești, „Tinerimea Artistică”.

Abilitatea pictorului de a surprinde atmosfera plăcută a scenelor mondene și momentelor private de loisir, care l-a făcut un favorit al publicului în primele decenii ale secolului XX, îi permite aici să sintetizeze esența vieții sociale urbane moderne a epocii: socializarea în spațiul restaurantului și terasei.