Icoană cu ferecătură, în casetă, de tip Kazanskaia

Home / Icoană cu ferecătură, în casetă, de tip Kazanskaia

 

Icoană cu ferecătură, în casetă, de tip Kazanskaia

Tempera pe lemn, argint 875, parțial aurit. Rusia, meșter „F. L” Secolul XIX.

30 cm. lungime / 25 cm. lățime

Maica Domnului Kazanskaia este, probabil, cel mai popular și răspândit tip iconografic al Fecioarei cu Pruncul în Rusia, alături de Vladimirskaia. Caracteristica ei distinctivă este poziția lui Iisus Hristos, reprezentat în picioare, jumătate de figură.

La fel ca majoritatea icoanelor rusești care au generat o tradiție reprezentațională, Kazanskaia are are la bază un prototip cu origine legendară, revelat într-un episod de descoperire miraculoasă (care este comemorată anual). În cazul icoanei Kazanskaia, legenda menționează o icoană provenind de la Constantinopol, descoperită în mod miraculos în 1579 și păstrată, de atunci, în catedrala din Kazan. Icoanei i s-au atribuit de-a lungul timpului, iarăși în mod tipic pentru spațiul ortodox și mai ales pentru cel rusesc, numeroase intervenții miraculoase, în special de protecție a orașului sau țării împotriva atacatorilor. Furată în 1904, icoana a fost recuperată și returnată statului rus în 2004.

În această variantă de secol XIX, pictura rămâne vizibilă doar în zona figurilor și mâinilor, restul fiind acoperit de o riză din argint aurit pe o mare parte din suprafață. Factura picturii este una neoclasică, tipică secolului al XIX-lea. Ferecătura, încadrată de o bordură cu semipalmete, are câmpul acoperit cu o rețea de romburi gravată. Pe costumul Fecioarei și pe cel al lui Hristos sunt gravate fin motive decorative florale și geometrice.

 

Această piesă nu mai este disponibilă, însă dacă vă doriți una similară, vă rugăm să ne contactați. Avem un portofoliu mult mai amplu decât cel ilustrat pe site, și vă putem ajuta să vă îmbogățiți colecția sau să dăruiți opera de artă perfectă pentru orice gust și buget.