Ceas de șemineu tip Cartel, Thuret, Paris

Home / Ceas de șemineu tip Cartel, Thuret, Paris

 

Ceas de șemineu tip Cartel, Thuret, Paris

Baga, lemn furniruit, portelan, bronz doré, intarsii de alamă și bronz doré. Manufactura Thuret, Paris. A doua jumătate a sec. XIX.

100 cm. înălțime / 41 cm. lățime / 18,5 cm. adâncime.

Ceas de șemineu tip Cartel, stil Napoleon III, cu motive decorative eclectice: foliaj, scoici, frize cu palmete clasice, pendul cu motiv solar antropomorfizat. Interiorul casetei, expus de laturile din sticlă, este decorat bogat. Spatele prezintă pe întreaga suprafață un amplu motiv în stil Empire, cu foliaj și baghete geometrice, iar platforma casetei este realizată în tablă de șah cu pătrate din lemn alternând cu pătrate din bronz doré. Coronamentul este surmontat de reprezentarea zeiței Fama (zeita gloriei), cu simbolurile ei obișnuite: frunza de palmier și trâmbița.

Una dintre cele mai vechi familii de orologieri din Europa, familia Thuret din Paris este atestată în domeniu încă de la jumătatea secolului al XVII-lea. Istoria ei este sinonimă cu ceasul cu pendul însuși, Isaac Thuret realizând mecanismele pentru inventatorul ceasului cu pendul, Christiaan Huygens, în anii 1670-75. Câteva decenii mai târziu, in 1694, Jacques Thuret al III-lea a fost numit ceasornicarul oficial al regelui Ludovic al XIV-lea, consacrând manufactura familiei ca vârf al orologeriei europene. Terminația limbii pendulului în soare antropomorf poate fi considerată, în acest context, o referință la această perioadă de glorie din timpul domniei “Regelui Soare”. Thuret a rămas, pe parcursul veacurilor următoare, unul dintre cei mai importanți producători de ceasuri din Europa. Opere remarcabile prin virtuţile lor tehnice și estetice (unele dintre ele având și casete de tip Boulle), ceasurile Thuret se găsesc în mari colecţii și muzee ale lumii.

Această piesă de artă decorativă nu mai este disponibilă.

Dacă vă doriți una similară, vă invităm să ne contactați. Vă putem pune la dispoziție un amplu portofoliu de alternative.