AMOR ȘI PSYCHE, anonim (după Antonio Canova)

Home / AMOR ȘI PSYCHE, anonim (după Antonio Canova)

 

AMOR ȘI PSYCHE, anonim (după Antonio Canova)

Marmură, 62 cm. înălțime / 70 cm. lungime. Sec. XIX.

Reducție de marmură, de epocă (sec. XIX), după renumita operă din 1787 a sculptorului neoclasic italian Antonio Canova, inspirată de un episod mitologic din opera scriitorului din secolul II Lucius Apuleius, „Metamorfoze” (sau „Măgarul de aur”). Scena reprezintă momentul în care Amor, zeul iubirii îndrăgostit de prințesa Psyche, o trezește la viață cu un sărut pe iubita aflată sub efectul unui blestem. Canova a realizat două variante ale acestei opere, una păstrându-se la muzeul Louvre și una la Hermitage.

Practica reducțiilor după capodopere ale sculpturii europene a fost, în secolul al XIX-lea, modalitatea preferată a colecționarilor de a se bucura de valoarea estetică și educativă a artei de nivel înalt. Reproducerile la scară redusă se regăsesc, în epocă, în toate colecțiile de artă europene, fiind și cea mai prețioasă metodă prin care aceste repere culturale venerate puteau circula în rândul iubitorilor de artă, înainte de răspândirea fotografiei. Cel mai adesea nesemnate, aceste reducții de epocă sunt o mărturie culturală și istorică deloc lipsită de calități estetice și tehnice proprii.

 

Această piesă nu mai este disponibilă, însă dacă vă doriți una similară, vă rugăm să ne contactați. Avem un portofoliu mult mai amplu decât cel ilustrat pe site, și vă putem ajuta să vă îmbogățiți colecția sau să dăruiți opera de artă perfectă pentru orice gust și buget.